Status: Dostępny
Producent: Nutricia Polska

Diasip truskawkowy smak, 4 x 200ml

Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią.

Diasip o smaku truskawkowym. Preparat odżywczy do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią.

40,09 zł

Wysyłka w 1-2 dni robocze.

Informacje o produkcie

Opis

Diasip o smaku truskawkowym

Diasip o smaku truskawkowym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą, u pacjentów z cukrzycą i pacjentów z hiperglikemią, jak również w przypadkach takich jak:

  • przed oraz po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji
  • po udarze
  • w zaburzeniach żucia i połykania
  • przy braku apetytu o różnej etiologii.

Zawiera cukry i substancje słodzące. Jest produktem  zawierającym błonnik, kompletnym pod względem odżywczym. Produkt bezglutenowy.   

Składniki

Co zawiera Diasip o smaku truskawkowym?

Wartość odżywcza w 100 ml
Składnik:  
Energia 438 kJ / 104 kcal
Tłuszcz, w tym: 3,8 g
kwasy nasycone 0,44 g
Węglowodany, w tym: 11,5 g
cukry 8,4 g
laktoza 3,54 g
Błonnik 2,5 g
Białko 4,9 g
Sól 0,12 g
Witaminy
Witamina A 79,1 µg
Witamina D 1,29 µg
Witamina E 2,50 mg (α-TE/ET)
Witamina K 5,52 µg
Tiamina 0,40 mg
Ryboflawina 0,26 mg
Niacyna (1,9 mg NE/EN) 0,23 mg
Kwas pantotenowy 0,91 mg
Witamina B6 0,34 mg
Kwas foliowy 38,0 µg
Witamina B12 0,55 µg
Biotyna 6,38 µg
Witamina C 15,0 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe
Sód 49,7 mg
Potas 98,5 mg
Chlorki 42,8 mg
Wapń 53,5 mg
Fosfor 49,6 mg
Magnez 22,2 mg
Żelazo 1,65 mg
Cynk 1,27 mg
Miedź 0,20 mg
Mangan 0,33 mg
Fluor 0,10 mg
Molibden 10,0 µg
Selen 7,50 µg
Chrom 12,0 µg
Jod 15,7 µg
Inne
Karotenoidy 0,16 mg
Cholina 49,8 mg
Osmolarność 365 mOsmol/l

Składniki:  woda, izomaltuloza*, błonnik pokarmowy   (galaktooligosacharydy (z  mleka  krowiego), dekstryna  oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej  rzepakowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z  mleka   krowiego), białka  mleka  krowiego, izolat białka  sojowego ,  aromat, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy,  wodorotlenek potasu), barwnik (karmin), olej  rybi ,  cytrynian potasu, chlorek choliny, wodorotlenek magnezu,  wodorofosforan dipotasu, fosforan wapnia, chlorek  wapnia, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, substancje  słodzące (acesulfam K, sól sodowa sacharyny), mleczan  żelaza(II), węglan wapnia, siarczan cynku, octan  DL-alfa-tokoferylu, karotenoidy - zawierają  soję   (beta-karoten, luteina, oleożywica likopenowa  z pomidorów), glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia,  chlorek chromu(III), siarczan manganu, selenian(IV) sodu,  chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny,  ryboflawina, nikotynamid, molibdenian(VI) sodu, fluorek  sodu, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy,  jodek potasu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol,  cyjanokobalamina. *Izomaltuloza jest źródłem glukozy  i fruktozy.

Właściwości

Jakie właściwości mają składniki Diasip o smaku truskawkowym

Diasip dostarcza energię, białko oraz witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w małej objętości, łatwej do wypicia.
Przeznaczony do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią oraz w takich przypadkach jak:

  • przed oraz po zabiegach operacyjnych
  • okres rekonwalescencji
  • po udarze mózgu
  • zaburzenia żucia i połykania
  • brak apetytu o różnej etiologii.

Sposób użycia

Jak stosować Diasip o smaku truskawkowym?

Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. 
O ile lekarz nie zaleci inaczej:
Uzupełnienie diety: 

  • 1-3 butelek na dobę, 

Jedyne źródło pożywienia: 

  • 7-10 butelek na dobę, inaczej.
  • Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
  • Najlepiej podawać schłodzony.
  • Pić powoli, przez co najmniej 30 minut.

Dodatkowe

Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.

Ostrzeżenia

  • Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
  • Stosować pod nadzorem lekarza.
  • Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
  • Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
  • Nie stosować u pacjentów z fruktozemią.