Niskokaloryczna alternatywa dla cukru
Erytrytol Intenson Słodzik stołowy to niskokaloryczny produkt słodzący smaku zbliżonym do tradycyjnego cukru. Do napojów, pieczenia i gotowania.
Uzupełnij swoją apteczkę
Informacje o produkcie
Erytrytol to niskokaloryczny słodzik o delikatnym smaku zbliżonym do cukru. Redukuje kaloryczność potraw, zachowując przy tym jej słodycz. Sprawdza się podczas pieczenia, gotowania oraz słodzenia napojów i deserów.
Wartość odżywcza |
100 g produktu |
Wartość energetyczna |
0 kJ / 0 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - skrobia - alkohole wielowodorotlenowe |
99 g 0 g 0 g 99 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Składniki: 100 % erytrytol
Erytrytol to alkohol cukrowy (poliol), który jest stosowany jako niskokaloryczny substytut cukru. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), erytrytol jest bezpieczny do spożycia jako dodatek do żywności, a jego spożycie nie wiąże się z ryzykiem podwyższonego poziomu glukozy we krwi, co czyni go popularnym słodzikiem dla osób z cukrzycą.
Erytrytol ma około 70 % słodkości sacharozy, jest pozbawiony kalorii, ponieważ organizm nie metabolizuje go w pełni – jest wydalany głównie w postaci niezmienionej.
Może być stosowany do pieczenia, gotowania lub jako słodzik do napojów, pamiętając, ze jego słodycz wynosi około 75% słodyczy tradycyjnego cukru.
Spożycie w nadmiernej ilości może mieć efekt przeczyszczający.
Opakowanie: 500 g
Podobne produkty