Ze szczepami bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus
Latopic to kapsułki ze szczepami bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i AZS.
Uzupełnij swoją apteczkę
Informacje o produkcie
Latopic jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt od 1. dnia życia, dzieci i osób dorosłych, którzy borykają się z alergicznymi zapaleniami skóry AZS. Kapsułki zawierają szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Produkt musi być stosowany pod nadzorem lekarza.
Składniki: maltodekstryna, kapsułka: celuloza, bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus casei ŁOCK 0919, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900, przeciwutleniacz - kwas L-askorbinowy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna 1508 kJ/356 kcal; tłuszcz <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; węglowodany 81 g, w tym cukry 7,4 g; białko 1,6 g; sól 0,50 g; bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus casei tOCK 0919, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900 - 6,5 × 10" CFU* lub 1,4 × 1012 AFU**.
Wartość odżywcza w 1 kapsułce: wartość energetyczna 5 kJ/1 kcal; tłuszcz <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; węglowodany <0,5 g, w tym cukry <0,5 g; białko <0,5 g; sól <0,01 g; bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus casei ŁOCK 0919, Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900 - 1,5 x 10° CFU lub 3 x 10° AFU.
*CFU- jednostka formowania kolonii (ang. Colony Forming Unit). **AFU - jednostka aktywności fluorescencji (ang. Active Fluorescent Unit) obliczono na podstawie Polskiej Normy PN-ISO.
9,18 g
Preparat przeznaczonym do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS).
Bakterie kwasu mlekowego mogą łagodzić objawy alergii pokarmowej i korzystnie wpływać na przebieg atopowego zapalenia skóry, zmniejszając nasilenie zmian skórnych. Zastosowane w diecie mogą przyczyniać się do zwiększania szczelności bariery jelitowej oraz utrzymania równowagi mikrobiologicznej w organizmie.
1 raz dziennie 1 kapsułkę przez co najmniej 3 miesiące.
W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, kapsułkę należy otworzyć, a jej zawartość wysypać i rozpuścić w niewielkiej objętości 3-5 ml (1 łyżeczka) letniego płynu, np. w przegotowanej wodzie.
Podać bezpośrednio po przygotowaniu (rozpuszczonego produktu nie należy przechowywać).
Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić przed wilgocią.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego.
Produkt musi być stosowany pod nadzorem lekarza.
Podobne produkty