Status: Dostępny
Producent: Nutricia Polska

Nutridrink Proteinn smak waniliowy, 4 x 125 ml

Preparat wysokobiałkowy dla osób chorych, z brakiem apetytu

Nutridrink Protein o smaku waniliowym to doustny preparat odżywczy do stosowania podczas choroby, rekonwalescencji czy w przypadku niechęci do jedzenia.

39,48 zł

Wysyłka w 1-2 dni robocze.

Informacje o produkcie

Opis

Nutridrink Protein o smaku waniliowym dla osób z niedożywieniem i ryzykiem niedożywienia

Nutridrink Protein o smaku waniliowym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, którą stosuje się pod nadzorem lekarza. Służy do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Znajduje zastosowanie u osób, które z różnych przyczyn, nie są w stanie dostarczyć odpowiednich, pozwalających na pokrycie dobowego zapotrzebowania organizmu, ilości składników odżywczych wyłącznie za pomocą tradycyjnej diety. 

Nutridrink Protein znajduje zastosowanie, szczególnie w takich sytuacjach jak:

  • w okresie rekonwalescencji po chorobie,
  • w przygotowaniu do operacji oraz po niej, 
  • podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu),
  • w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej,
  • proces rehabilitacji np. po udarze mózgu.

Składniki

Co zawiera Nutridrink Protein?

Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 1010 kJ/ 240 kcal
Tłuszcz, w tym: 9,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany, w tym: 24,4 g
Cukry 13,3 g
Laktoza 0,3 g
Błonnik  0 g
Białko 14,4 g
Sól 0,10 g
Witamina A 260 µg
Witamina D 2,1 µg
Witamina E

3,7 mg alfa-TE/ET

Witamina K 16 µg
Tiamina 0,45 mg
Ryboflawina 0,50 mg
Niacyna (3,6 mg NE/EN) 0,59mg
Kwas pantotenowy 1,6 mg
Witamina B6 0,53 mg
Kwas foliowy 80 µg
Witamina B12 1,1 µg
Biotyna 12 µg
Witamina C 30 mg
Sód 40 mg
Potas 105 mg
Chlorki 60 mg
Wapń 350 mg
Fosfor 300 mg
Magnez 55 mg
Żelazo 2,1 mg
Cynk 2,4 mg
Miedź 0,35 mg
Mangan 0,63 mg
Fluor 0,19 mg
Molibden 20 µg
Selen 14 µg
Chrom 13 µg
Jod 46 µg
Cholina 110 mg
Osmolarność 570 mOsmol/l


Składniki: białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromat, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny,  cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.

Masa netto

4 x 125 ml

Właściwości

Żywienie w chorobie

Nutridrink Protein jest produktem wysokobiałkowym, wysokoenergetycznym, który odżywia i dzięki temu wspiera leczenie i rekonwalescencję. 

  • Wysoka ilość białka 
  • Duża porcja energii 
  • Niezbędne składniki odżywcze skoncentrowane w małej objętości
  • Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore

Sposób użycia

Zalecane spożycie to 2 butelki dziennie przez min. 14 dni o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza w takiej ilości i na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia i rekonwalescencji po chorobie).

  • Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
  • Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
  • Nutridrink Protein należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
  • Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
  • Najlepiej podawać schłodzony.
  • Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.

Ostrzeżenia

Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.