Status: Dostępny
Producent: Olimp Laboratories

Olimp Nutramil Complex o smaku waniliowym, 7 saszetek

Z wysokowartościowym białkiem

Olimp Nutramil Complex o smaku waniliowym to saszetki wysokowartościowym białkiem, dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania.

61,55 zł

Darmowa wysyłka od 199,00 zł
Dostawa 1-2 dni.

Informacje o produkcie

Opis

Olimp Nutramil Complex o smaku waniliowym, 7 saszetek

Olimp Nutramil Complex to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, będąca kompozycją niezbędnych składników pokarmowych, czyli białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów. Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.

Składniki

Co zawiera Olimp Nutramil Complex o waniliowym?

Informacja żywieniowa

1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g

100 g

Wartość energetyczna

1254 kJ/ 300 kcal

1743 kJ/ 417 kcal

Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- MCT

8,4 g
25 g
1,7 g

12 g

3,5 g

2,4 g

Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza

45 g
5,2 g
<0,058 g

62,5 g
7,2 g
<0,08 g

Błonnik

0 g

0 g

Białko

11,3 g

15,7 g

Sól

0,43 g

0,59 g

Witamina A (mg RE)

160 μg

222 μg

Witamina D

1 μg

1,4 μg

Witamina E (mg α-TE)

2,4 mg

3,3 mg

Witamina K

15 μg

21 μg

Witamina C

16 mg

22 mg

Witamina B1

0,22 mg

0,3 mg

Witamina B2

0,28 mg

0,4 mg

Niacyna (mg NE)

3,2 mg

4,4 mg

Witamina B6

0,28 mg

0,4 mg

Kwas foliowy

40 μg

56 μg

Witamina B12

0,5 μg

0,7 μg

Biotyna

10 μg

13,9 μg

Kwas pantotenowy

1,2 mg

1,7 mg

Sód

170 mg

236 mg

Potas

349 mg

485 mg

Chlorki

160 mg

222 mg

Wapń

182 mg

253 mg

Fosfor

140 mg

194 mg

Magnez (z chelatu Albion®)

45 mg

63 mg

Żelazo (z chelatu Albion®)

1,5 mg

2,1 mg

Cynk (z chelatu Albion®)

2 mg

2,8 mg

Miedź

200 μg

278 μg

Mangan

0,4 mg

0,56 mg

Molibden

10 μg

14 μg

Selen

11 μg

15 μg

Chrom

8 μg

11 μg

Jod

30 μg

42 μg

Osmolarność

290 mOsm/l

Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), aromaty, stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, fostorany magnezu, sorbitole, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesuliam K, sukraloza; kwas L-askorbinowy - wit. U, diglicynian cynku, diglicynian żelaza (ll), octan DL-alia- -tokoferylu - wit. E, substancja słodząca — sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid - niacyna, selenian (lV) sodu, octan retinylu - wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli; głukonian miedzi (ll), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, cholekalcyferol - wit. D, cyjanokobalamina - wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) - wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy - tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) - folian, chlorek chromu (lll) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, D-biotyna - biotyna.
Zawiera cukry i substance słodzące. 

Właściwości

Olimp Nutramil Complex

Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania.
Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii.
Produkt bezglutenowy.
Klinicznie wolny od laktozy.

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:

  • braku apetytu o różnej etiologii
  • niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksji)
  • rekonwalescencji
  • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie
  • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków
  • chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa)
  • stanach po udarach i urazach
  • okresach przed- i pooperacyjnych
  • chorobach zapalnych jelit
  • zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa)
  • resekcji częściowej jelit lub żołądka
  • diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.

Sposób użycia

Jak stosować Olimp Nutramil Complex?

Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu:

  • Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal)
  • Uzupełnienie diety pacjenta: 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal)

Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodatkowe

Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Chronić od wilgoci.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Ostrzeżenia

Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować w galaktozemii.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.