Dla osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko
Olimp Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym z wysokowartościowym białkiem, dla osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, wyniszczonych chorobą.
Uzupełnij swoją apteczkę
Informacje o produkcie
Olimp Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym to wysokiej jakości żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, będąca kompozycją niezbędnych składników pokarmowych, tj.: białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Proszek z wysokowartościowym białkiem, dla osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, onkologicznych i wyniszczonych chorobą.
Informacja żywieniowa | 1 porcja (1,5 miarki) rozpuszczone w 150 ml wody (200 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 10,7 g | 15,3 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 4,8 g | 6,9 g |
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) | 4,0 g | 5,7 g |
Węglowodany, w tym: | 32,2 g | 46 g |
- cukry | 3,9 g | 5,6 g |
- laktoza | <0,058 g | <0,08 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18,8 g | 26,9 g |
Sól | 0,43 g | 0,6 g |
Witamina A (mg RE) | 160 μg | 229 μg |
Witamina D | 5 μg | 7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,7 mg |
Witamina K | 15 μg | 21,4 μg |
Witamina C | 16 mg | 23 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,6 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 57,1 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,71 μg |
Biotyna | 10 μg | 14,3 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,7 mg |
Sód | 170 mg | 243 mg |
Potas | 349 mg | 499 mg |
Chlorki | 160 mg | 229 mg |
Wapń | 360 mg | 514 mg |
Fosfor | 140 mg | 200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg | 64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg | 2,9 mg |
Miedź | 200 μg | 286 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,57 mg |
Molibden | 10,5 μg | 15 μg |
Selen | 22 μg | 31,4 μg |
Chrom | 8 μg | 11,4 μg |
Jod | 30 μg | 42,9 μg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, aromaty, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna - biotyna.
Zawiera cukry i substance słodzące.
Stanowi uzupełnienie codziennej diety.
Zawiera trzy źródła wysokowartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania — koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki.
Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji.
Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne, tj. niedożywionych czy wyniszczonych.
Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów.
Produkt bezglutenowy, bezresztkowy.
Klinicznie wolny od laktozy.
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 porcji na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli 1 porcję preparatu (70 g = 1,5 miarki), ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Chronić od wilgoci.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować w galaktozemii.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Preparat może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Podobne produkty