Status: Dostępny
Producent: Olimp Laboratories

Olimp Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym 700 g

Dla osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko

Olimp Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym z wysokowartościowym białkiem, dla osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, wyniszczonych chorobą.

79,99 zł

Darmowa wysyłka od 199,00 zł
Dostawa 1-2 dni.

Informacje o produkcie

Opis

Olimp Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym 700 g

Olimp Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym to wysokiej jakości żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, będąca kompozycją niezbędnych składników pokarmowych, tj.: białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Proszek z wysokowartościowym białkiem, dla osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, onkologicznych i wyniszczonych chorobą.

Składniki

Co zawiera Olimp Nutramil Complex Protein?

Informacja żywieniowa 1 porcja (1,5 miarki) rozpuszczone
w 150 ml wody (200 ml płynu)
100 g
Wartość energetyczna 1254 kJ/ 300 kcal 1791 kJ/ 429 kcal
Tłuszcz, w tym: 10,7 g 15,3 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 4,8 g 6,9 g
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 4,0 g 5,7 g
Węglowodany, w tym: 32,2 g 46 g
- cukry 3,9 g 5,6 g
- laktoza <0,058 g <0,08 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 18,8 g 26,9 g
Sól 0,43 g 0,6 g
Witamina A (mg RE) 160 μg 229 μg
Witamina D 5 μg 7,1 μg
Witamina E (mg α-TE) 4 mg 5,7 mg
Witamina K 15 μg 21,4 μg
Witamina C 16 mg 23 mg
Witamina B1 0,22 mg 0,3 mg
Witamina B2 0,28 mg 0,4 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg 4,6 mg
Witamina B6 0,28 mg 0,4 mg
Kwas foliowy 40 μg 57,1 μg
Witamina B12 0,5 μg 0,71 μg
Biotyna 10 μg 14,3 μg
Kwas pantotenowy 1,2 mg 1,7 mg
Sód 170 mg 243 mg
Potas 349 mg 499 mg
Chlorki 160 mg 229 mg
Wapń 360 mg 514 mg
Fosfor 140 mg 200 mg
Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg 64,3 mg
Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg 2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg 2,9 mg
Miedź 200 μg 286 μg
Mangan 0,4 mg 0,57 mg
Molibden 10,5 μg 15 μg
Selen 22 μg 31,4 μg
Chrom 8 μg 11,4 μg
Jod 30 μg 42,9 μg
Osmolarność 290 mOsm/l

Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, aromaty,  kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna - biotyna.

 Zawiera cukry i substance słodzące. 

Właściwości

Olimp Nutramil Complex Protein

Stanowi uzupełnienie codziennej diety.
Zawiera trzy źródła wysokowartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania — koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki.
Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji.
Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne, tj. niedożywionych czy wyniszczonych.
Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów.
Produkt bezglutenowy, bezresztkowy.
Klinicznie wolny od laktozy.

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:

  • braku apetytu o różnej etiologii
  • niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksji)
  • rekonwalescencji
  • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie
  • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków
  • chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa)
  • stanach po udarach i urazach
  • okresach przed- i pooperacyjnych
  • chorobach zapalnych jelit
  • zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa)
  • resekcji częściowej jelit lub żołądka
  • diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.

Sposób użycia

Jak stosować Olimp Nutramil Complex Protein?

Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 porcji na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.

Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli 1 porcję preparatu (70 g = 1,5 miarki), ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodatkowe

Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Chronić od wilgoci.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Ostrzeżenia

Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować w galaktozemii.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Preparat może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.